EKONOMIA, STUDIA STACJONARNE I STOPNIA
czas trwania: 3 lata (6 semestrów)
uzyskany tytuł zawodowy: licencjat
profil studiów: praktyczny
Krótkie wprowadzenie
Student podczas studiów na kierunku EKONOMIA uzyskuje wiedzę z zakresu makroekonomii i mikroekonomii. Podczas kolejnych semestrów studiów student nabywa wiedzę z zakresu zarządzania przedsiębiorstwem, organizacji i prowadzenia działalności gospodarczej, analizy finansowej przedsiębiorstwa oraz oceny projektów inwestycyjnych. Wiedzę ekonomiczną uzupełnia podstawowymi informacjami z zakresu szeroko rozumianej gospodarki żywnościowej, co w aspekcie tzw. bezpieczeństwa żywnościowego kraju sprawia, iż absolwent kierunku EKONOMIA staję się specjalistą potrafiącym zrozumieć procesy zachodzące w globalnej gospodarce żywnościowej.
Czego będziesz się uczyć?
I rok
Na pierwszym roku student zapozna się z przedmiotami ogólno-akademickimi jak np. matematyka, przedmiot humanistyczny, czy podstawy prawa oraz podstawowymi przedmiotami z zakresu ekonomii tj. makro- i mikroekenomia, podstawy zarządzania, rachunkowość oraz ekonomika agrobiznesu.
II rok
Kolejny rok to zgłębianie wiedzy ekonomicznej na takich przedmiotach jak ekonometria, matematyka finansowa, logistyka czy też organizacja i zarządzanie przedsiębiorstwem. Z racji specyfiki Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego student ekonomii podczas toku studiów zapozna się z podstawowymi informacjami dotyczącymi produkcji rolniczej na przedmiotach: podstawy produkcji roślinnej, podstawy produkcji zwierzęcej, rolnictwo a środowisko.
III rok
Trzeci rok to finalizowanie realizacji pracy dyplomowej, a także nabywanie przez studenta specjalistycznej wiedzy ekonomicznej na przedmiotach: obrót środkami produkcji w rolnictwie, międzynarodowe stosunki gospodarcze, zarządzanie strategiczne, rynki finansowe czy też metody oceny projektów inwestycyjnych.
Aktualny program studiów znajdziesz tutaj.
Ile punktów ECTS uzyskasz?
W trakcie studiów I stopnia absolwent uzyska łącznie 180 punktów ECTS.
Gdzie będziesz pracować po studiach?
Absolwent studiów na kierunku ekonomia ma wszechstronną wiedzę związaną z gospodarowaniem zasobami finansowymi, ludzkimi i materialnymi, przeprowadzaniem analiz dostępnych lub tworzonych informacji. Kierunek studiów ma profil specjalistyczny ekonomiki gospodarki żywnościowej. Studenci tego kierunku uzyskują rozległą wiedzę ekonomiczną oraz umiejętności zastosowania matematyki, statystyki i informatyki do praktyki gospodarczej. Absolwenci są wyspecjalizowani w ekonomicznych zagadnieniach sektora gospodarki żywnościowej. Są przygotowani do pracy w przedsiębiorstwach rolno-spożywczych, instytucjach obsługi rolnictwa, agencjach rządowych, administracji gospodarczej, w organizacjach i instytucjach na stanowiskach operacyjnych w kraju i zagranicą, a także do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.