Studia podyplomowe: „Nowoczesna produkcja owoców miękkich”
OTWARCIE NABORU NA I EDYCJĘ STUDIÓW PODYPLOMOWYCH (2023/2024)
– STUDIA TRWAJĄCE OD PAŹDZIERNIKA 2023 DO CZERWCA 2024
REKRUTACJA: Internetowa rejestracja kandydatów
WSZELKICH INFORMACJI UDZIELA KIEROWNIK STUDIÓW PODYPLOMOWYCH: dr inż. Piotr Chohura tel. 796 290 598
ORAZ DR INŻ. MARTA CZAPLICKA – 502 205 710
O studiach
Polska jest wiodącym producentem owoców miękkich w Europie. Uprawy owoców miękkich rozwijają się w ostatnich latach dynamicznie, ze względu na wysoki stopień zysku z tego typu produkcji. W związki z pojawieniem się nowych technologii produkcji upraw tego rodzaju owoców, a zwłaszcza upraw pod osłonami, w systemach bezglebowych, w jakości ochrony biologicznej, standardzie „zero pozostałości” oraz produkcji integrowanej i ekologicznej, wzrasta zapotrzebowanie na zdobycie wykształcenia kierunkowego w tym zakresie. Prowadzenie tego typu upraw wymaga znacznych nakładów finansowych na rozpoczęcie działalności i stanowi to często barierę wejścia na rynek dla ogrodników małoobszarowych. Z tego względu za prowadzenie plantacji odpowiadają osoby o dużym potencjale finansowym jednak nieznacznym doświadczeniu i wiedzy w zakresie omawianej tematyki. Tego typu studia podyplomowe nie są realizowane w żądnej instytucji na terenie kraju co stanowi o jej unikalności.
Studia skierowanie do: Osoby planujące lub prowadzące produkcję owoców miękkich: przedsiębiorcy, producenci rolni, producenci małoobszarowi. Osoby zainteresowane kierowaniem lub prowadzeniem plantacji owoców miękkich. Osoby zainteresowane zmiana profilu gospodarstwa rolnego (przestawienia z upraw rolniczych lub innych upraw ogrodniczych – warzywniczych lub roślin ozdobnych). Osoby zainteresowane prowadzenie produkcji w ramach działów specjalnych produkcji rolniczej. Osoby zainteresowane prowadzeniem nowoczesnych gospodarstw produkujących owoce miękkie pod osłonami, wykwalifikowana kadra takich gospodarstw.
Przykładowe miejsca pracy: własna działalność gospodarcza, producenci owoców miękkich na dużych obszarach, zgłaszający zapotrzebowanie na wykwalifikowaną kadrę zarządzającą i techniczną, praca w firmach produkujących materiał szkółkarski, producenci owoców miękkich przeznaczonych do przetwórstwa.
Absolwent posiada wiedzę oraz umiejętności praktyczne pozwalające na samodzielne prowadzenie gospodarstwa produkującego owoce miękkie w nowoczesnym systemie produkcji. Jest także przygotowany do pełnienia funkcji kierowniczych i zarządzania zespołami pracowników na plantacjach i w gospodarstwach zewnętrznych. Zna gatunki i odmiany owoców przydanych w systemach uprawy, potrafi zaplanować technologie produkcji w wybranym sposobie prowadzenia uprawy, od sadzonki po gotowy produkt i jego przechowywanie. Rozumie zasady integrowanej produkcji i strategii „zero pozostałości” oraz innych systemów produkcji i jakości żywności. Rozumie znaczenie oddziaływania upraw na środowisko i zna sposoby ich neutralizacji. Potrafi zaplanować zrównoważone prowadzenie upraw w aspekcie zarządzania woda, nawozami i środkami ochrony roślin. Zna i potrafi zastosować w praktyce niechemicznie metody ograniczania i zwalczania chorób i szkodników oraz chwastów w uprawach.
Studia podyplomowe spełniają wytyczne art. 6 ust . 2 pkt 2 ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego.
Organizacja zajęć
Zajęcia odbywać się będą w soboty i niedziele, w godz. od 9.00 do 19.00 (zgodnie z planem zajęć dla poszczególnych zjazdów)
Czas trwania: 2 semestry
Obecność na zajęciach jest obowiązkowa (min 80%).
Terminy zjazdów dla słuchaczy I edycji (rozpoczęcie – jesień 2023):
Zgłoszenia na studia:
Rekrutacja w systemie Internetowej Rejestracji Kandydatów:
Internetowa Rejestracja Kandydatów
O przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń,
LICZBA MIEJSC OGRANICZONA
Po przeprowadzeniu rekrutacji podejmowana jest decyzja o:
Po zakwalifikowaniu uczestników – informacja o przyjęciu na studia podyplomowe zostanie przesłana indywidualnie drogą elektroniczną.
Dokumenty rekrutacyjne oraz oryginały dyplomów dostarcza się na I zjazd.
Warunki ukończenia studiów
Studia podyplomowe kończą się egzaminem dyplomowym.
Warunkiem dopuszczenia słuchacza do egzaminu jest uzyskanie liczby punktów ECTS określonej w programie studiów oraz uregulowanie pełnej odpłatności za studia.
Egzamin końcowy odbywa się przed komisją powołaną przez dziekana na wniosek kierownika studiów.
W skład komisji wchodzą: przewodniczący komisji i dwóch nauczycieli akademickich prowadzących zajęcia na danych studiach podyplomowych. Przewodniczącego komisji, posiadającego przynajmniej stopień doktora, wybiera się spośród członków komisji.
Przebieg egzaminu końcowego dokumentowany jest w protokole.
Uczestnik otrzymuje świadectwo ukończenia studiów podyplomowych.
Kontakt, informacje
Kierownik studiów – dr inż. Piotr Chohura
e-mail: piotr.chohura@upwr.edu.pl; telefon: 71320 17 32
Katedra Ogrodnictwa, Wydział Przyrodniczo-Technologiczny,
Plac Grunwaldzki 24A, 50-363 Wrocław,
Sekretariat Katedry Ogrodnictwa +48 71 320 17 32
Zastępca Kierownika studiów:
Dr inż. Ewelina Gudarowska, e-mail: ewelina.gudarowska@upwr.edu.pl; telefon: 71 320 17 39
Organizator nie zapewnia noclegów oraz wyżywienia.
Program studiów
Liczba godzin: 210
Słuchacze studiów otrzymują:
Opłaty
Studia podyplomowe są studiami płatnymi, całkowity koszt wynosi 5000,00 zł (pięć tysięcy złotych zł 00/100) – 2500,00 zł za każdy semestr.
Dane do wpłaty:
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Nr konta: PKO BP SA Wrocław 62 1020 5242 0000 2102 0029 2045
IBAN: PL62102052420000210200292045
BIC/SWIFT: BPKOPLPW
Tytuł przelewu: NPO I, imię i nazwisko słuchacza
Istnieje możliwość finansowania uczestnictwa w studiach podyplomowych poprzez dofinansowanie z Bazie Usług Rozwojowych:
Szczegółowe informacje: Usługi rozwojowe PARP
Istnieje możliwość otrzymania pożyczki na kształcenie: Inwestuj w rozwój
Obowiązująca cena nie ulegnie zmianie w trakcie trwania studiów.
Istnieje możliwość wnoszenia opłat w ratach – szczegółowe, końcowe daty wpłat określane są na bieżąco przez organizatora studiów.