Nowoczesna produkcja owoców miękkich

Studia podyplomowe: „Nowoczesna produkcja owoców miękkich”

 

OTWARCIE NABORU NA I EDYCJĘ STUDIÓW PODYPLOMOWYCH (2023/2024)
– STUDIA TRWAJĄCE OD PAŹDZIERNIKA 2023 DO CZERWCA 2024

REKRUTACJA: Internetowa rejestracja kandydatów

 

WSZELKICH INFORMACJI UDZIELA KIEROWNIK STUDIÓW PODYPLOMOWYCH: dr inż. Piotr Chohura tel. 796 290 598

ORAZ DR INŻ. MARTA CZAPLICKA – 502 205 710

O studiach

Polska jest wiodącym producentem owoców miękkich w Europie. Uprawy owoców miękkich rozwijają się w ostatnich latach dynamicznie, ze względu na wysoki stopień zysku z tego typu produkcji. W związki z pojawieniem się nowych technologii produkcji upraw tego rodzaju owoców, a zwłaszcza upraw pod osłonami, w systemach bezglebowych, w jakości ochrony biologicznej, standardzie „zero pozostałości” oraz produkcji integrowanej i ekologicznej, wzrasta zapotrzebowanie na zdobycie wykształcenia kierunkowego w tym zakresie. Prowadzenie tego typu upraw wymaga znacznych nakładów finansowych na rozpoczęcie działalności i stanowi to często barierę wejścia na rynek dla ogrodników małoobszarowych. Z tego względu za prowadzenie plantacji odpowiadają osoby o dużym potencjale finansowym jednak nieznacznym doświadczeniu i wiedzy w zakresie omawianej tematyki. Tego typu studia podyplomowe nie są realizowane w żądnej instytucji na terenie kraju co stanowi o jej unikalności.

Studia skierowanie do: Osoby planujące lub prowadzące produkcję owoców miękkich: przedsiębiorcy, producenci rolni, producenci małoobszarowi. Osoby zainteresowane kierowaniem lub prowadzeniem plantacji owoców miękkich. Osoby zainteresowane zmiana profilu gospodarstwa rolnego (przestawienia z upraw rolniczych lub innych upraw ogrodniczych – warzywniczych lub roślin ozdobnych). Osoby zainteresowane prowadzenie produkcji w ramach działów specjalnych produkcji rolniczej. Osoby zainteresowane prowadzeniem nowoczesnych gospodarstw produkujących owoce miękkie pod osłonami, wykwalifikowana kadra takich gospodarstw.

Przykładowe miejsca pracy: własna działalność gospodarcza, producenci owoców miękkich na dużych obszarach, zgłaszający zapotrzebowanie na wykwalifikowaną kadrę zarządzającą i techniczną, praca w firmach produkujących materiał szkółkarski, producenci owoców miękkich przeznaczonych do przetwórstwa.

Absolwent posiada wiedzę oraz umiejętności praktyczne pozwalające na samodzielne prowadzenie gospodarstwa produkującego owoce miękkie w nowoczesnym systemie produkcji. Jest także przygotowany do pełnienia funkcji kierowniczych i zarządzania zespołami pracowników na plantacjach i w gospodarstwach zewnętrznych. Zna gatunki i odmiany owoców przydanych w systemach uprawy, potrafi zaplanować technologie produkcji w wybranym sposobie prowadzenia uprawy, od sadzonki po gotowy produkt i jego przechowywanie. Rozumie zasady integrowanej produkcji i strategii „zero pozostałości” oraz innych systemów produkcji i jakości żywności. Rozumie znaczenie oddziaływania upraw na środowisko i zna sposoby ich neutralizacji. Potrafi zaplanować zrównoważone prowadzenie upraw w aspekcie zarządzania woda, nawozami i środkami ochrony roślin. Zna i potrafi zastosować w praktyce niechemicznie metody ograniczania i zwalczania chorób i szkodników oraz chwastów w uprawach.

Studia podyplomowe spełniają wytyczne art. 6 ust . 2 pkt 2 ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego.

Organizacja zajęć

Zajęcia odbywać się będą w soboty i niedziele, w godz. od 9.00 do 19.00 (zgodnie z planem zajęć dla poszczególnych zjazdów)

Czas trwania: 2 semestry

Obecność na zajęciach jest obowiązkowa (min 80%).

Terminy zjazdów dla słuchaczy I edycji (rozpoczęcie – jesień 2023):

  1. 21-22 X 2023 r.,
  2. 18-19 XI 2023 r.,
  3. 25-26 XI 2023 r.,
  4. 9-10 XII 2023 r.,
  5. 13-14 I 2024 r.,
  6. 3-4 II 2024 r.,
  7. 2-3 III 2024 r.,
  8. 16-17 III 2024 r.,
  9. 6-7 IV 2024 r.,
  10. 20-21 IV 2024 r.,
  11. 11-12 V 2024 r.,
  12. 8-9 VI 2024 r.,

Zgłoszenia na studia:

Rekrutacja w systemie Internetowej Rejestracji Kandydatów:
Internetowa Rejestracja Kandydatów
O przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń, 

LICZBA MIEJSC OGRANICZONA
 
 
Po przeprowadzeniu rekrutacji podejmowana jest decyzja o:

  • przyjęciu na studia podyplomowe albo
  • odmowie przyjęcia na studia podyplomowe z podaniem powodu nieprzyjęcia.

Po zakwalifikowaniu uczestników – informacja o przyjęciu na studia podyplomowe zostanie przesłana indywidualnie drogą elektroniczną.

Dokumenty rekrutacyjne oraz oryginały dyplomów dostarcza się na I zjazd.

Warunki ukończenia studiów

 

Studia podyplomowe kończą się egzaminem dyplomowym.

Warunkiem dopuszczenia słuchacza do egzaminu jest uzyskanie liczby punktów ECTS określonej w programie studiów oraz uregulowanie pełnej odpłatności za studia. 
Egzamin końcowy odbywa się przed komisją powołaną przez dziekana na wniosek kierownika studiów.

W skład komisji wchodzą: przewodniczący komisji i dwóch nauczycieli akademickich prowadzących zajęcia na danych studiach podyplomowych. Przewodniczącego komisji, posiadającego przynajmniej stopień doktora, wybiera się spośród członków komisji. 
Przebieg egzaminu końcowego dokumentowany jest w protokole.

Uczestnik otrzymuje świadectwo ukończenia studiów podyplomowych.

Kontakt, informacje

 
Kierownik studiów – dr inż. Piotr Chohura

e-mail: piotr.chohura@upwr.edu.pl; telefon: 71320 17 32

Katedra Ogrodnictwa, Wydział Przyrodniczo-Technologiczny,
Plac Grunwaldzki 24A, 50-363 Wrocław,

Sekretariat Katedry Ogrodnictwa +48 71 320 17 32

 
Zastępca Kierownika studiów:

Dr inż. Ewelina Gudarowska, e-mail: ewelina.gudarowska@upwr.edu.pl; telefon: 71 320 17 39
Organizator nie zapewnia noclegów oraz wyżywienia.

Program studiów

  • Sadownicze podstawy produkcji owoców miękkich
  • Szkółkarstwo
  • Organizacja i technologia produkcji owoców miękkich
  • Gleby i podłoża w uprawie owoców miękkich
  • Potrzeby wodne i nawadnianie
  • Potrzeby pokarmowe i nawożenie
  • Zbiór i przechowywanie owoców miękkich
  • Podstawy ochrony przed chorobami i szkodnikami
  • Ekonomika produkcji owoców miękkich
  • Pomieszczenia uprawowe i ich wyposażenie
  • Marketing produktów ogrodniczych

Liczba godzin: 210

 

Słuchacze studiów otrzymują:

  • materiały dydaktyczne w postaci elektronicznej,
  • świadectwo ukończenia studiów podyplomowych, po złożeniu egzaminu z wynikiem pozytywnym.

Opłaty

Studia podyplomowe są studiami płatnymi, całkowity koszt wynosi 5000,00 zł (pięć tysięcy złotych  zł 00/100) – 2500,00 zł za każdy semestr.

 

Dane do wpłaty:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Nr konta:  PKO BP SA Wrocław 62 1020 5242 0000 2102 0029 2045

IBAN:  PL62102052420000210200292045

BIC/SWIFT: BPKOPLPW

 

Tytuł przelewu: NPO I, imię i nazwisko słuchacza

 Istnieje możliwość finansowania uczestnictwa w studiach podyplomowych poprzez dofinansowanie z Bazie Usług Rozwojowych:

Szczegółowe informacje: Usługi rozwojowe PARP

Istnieje możliwość otrzymania pożyczki na kształcenie: Inwestuj w rozwój

Obowiązująca cena nie ulegnie zmianie w trakcie trwania studiów.

Istnieje możliwość wnoszenia opłat w ratach – szczegółowe, końcowe daty wpłat określane są na bieżąco przez organizatora studiów. 

 

owoce_miekkie.jpg