Ogrodnictwo

OGRODNICTWO, STUDIA STACJONARNE I STOPNIA

czas trwania: 3,5 roku (7 semestrów)

uzyskany tytuł zawodowy: inżynier

profil studiów: ogólnoakademicki

Krótkie wprowadzenie

Absolwent po kierunku OGRODNICTWO ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii i nauk pokrewnych, niezbędną do rozumienia procesów zachodzących w roślinach ogrodniczych oraz wiedzę ekonomiczną z zakresu ogrodnictwa i ekonomiczno-prawnych podstaw biznesu. Ponadto ma ogólną wiedzę na temat zjawisk i procesów zachodzących w atmosferze i środowisku glebowym oraz na temat funkcjonowania organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, pozwalającą na wykorzystanie tych organizmów w ogrodnictwie. Ma ogólną wiedzę na temat wpływu produktów ogrodniczych i zawartych w nich substancji na jakość życia. Absolwent studiów I stopnia kierunku Ogrodnictwo ma wiedzę i umiejętności z zakresu nowoczesnych technologii produkcji ogrodniczej, utrzymania terenów zieleni, organizacji pracy w przedsiębiorstwie ogrodniczym oraz kierowania zespołami ludzkimi. Absolwent zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady dotyczące ochrony własności intelektualnej oraz posiada wiedzę na temat współczesnych technologii informacyjnych i komunikacyjnych.

Jest zaznajomiony z podstawami prawa w odniesieniu do prowadzonej działalności w warunkach gospodarki rynkowej. Zna metody analizy ekonomicznej, potrafi efektywnie zarządzać majątkiem i finansami w gospodarstwie oraz racjonalnie oceniać inwestycje.

Czego będziesz się uczyć?

Obok przedmiotów ogólnych język obcy (do wyboru), wychowanie fizyczne (do wyboru), przedmioty humanistyczne (do wyboru), technologia informacyjna, program studiów I stopnia obejmuje następujące przedmioty:

I rok
Ekonomia,chemia,botanika,przystosowanie roślin do środowiska,genetyka i hodowla roślin,wstęp do praktyki po 1semestrze i praktyka (4 tygodnie) po 2 semestrze, agrofizyka, dendrologia, szkółkarstwo, mikrobiologia, gleboznawstwo, uprawa roli, podstawy nawożenia

II rok
Biochemia, fizjologia roślin, związki biologicznie czynne w warzywach i owocach, przedmioty do wyboru: Siedliskowe i techniczne uwarunkowania produkcji ogrodniczej, inżynieria ogrodnicza, chwasty i ich zwalczanie, ochrona roślin, uprawa roślin rolniczych, nasiennictwo ogrodnicze, przedmioty do wyboru ogólnorolnicze, nawożenie roślin ogrodniczych, podstawy sadownictwa, rośliny zielarskie, urządzanie i pielęgnacja terenów zieleni, historia ogrodów

III rok
Ochrona własności intelektualnej BHP + ergonomia, ziemie i podłoża w ogrodnictwie, szczegółowa uprawa roślin sadowniczych, podstawy warzywnictwa, podstawy produkcji roślin ozdobnych, ekonomika i organizacja produkcji ogrodniczej, przedmioty do wyboru kierunkowe związane z ogrodnictwem i kształtowaniem terenów zieleni, przedmioty do wyboru kierunkowe związane z produkcją ogrodniczą, ekologia i ochrona środowiska, biotechnologia roślin, rynek ogrodniczy, praktyka semestralna 24 tygodnie

IV rok
Szczegółowa uprawa warzyw w polu i pod osłonami, uprawa roślin ozdobnych w gruncie i pod osłonami, przechowalnictwo płodów ogrodniczych, seminarium inżynierskie, praca inżynierska
Aktualny program studiów znajdziesz tutaj.

Ile punktów ECTS uzyskasz?

W trakcie pełnego kursu trwającego 7 semestrów absolwent uzyskuje 210 punktów ECTS

Gdzie będziesz mógł pracować po studiach?

Absolwent jest przygotowany do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa ogrodniczego oraz do pracy i świadczenia usług w przetwórstwie owocowo-warzywnym, w bankach roślin, gminnych, powiatowych i wojewódzkich urzędach, w wojewódzkich agencjach państwowych działających na rzecz rolnictwa, firmach zajmujących się kształtowaniem terenów zieleni, w specjalistycznych gospodarstwach ogrodniczych, w tym wykorzystujących techniki z zakresu biotechnologii roślin, instytutach naukowo-badawczych, ośrodkach badawczo-rozwojowych, jednostkach doradczych i upowszechniających wiedzę ogrodniczą oraz instytucjach związanych z kształtowaniem i konserwacją terenów zieleni.

OGRODNICTWO, STUDIA STACJONARNE II STOPNIA

czas trwania: 1,5 roku (3 semestry)

specjalności:

  • produkcja ogrodnicza

uzyskany tytuł zawodowy: magister inżynier

profil studiów: ogólnoakademicki

Krótkie wprowadzenie

Absolwent studiów II stopnia kierunku OGRODNICTWO posiada rozszerzoną w stosunku do studiów pierwszego stopnia wiedzę z zakresu ogrodnictwa zrównoważonego, kształtowania krajobrazu i ochrony przyrody. Jest przygotowany do: wykonywania badań z zakresu analizy instrumentalnej, przetwarzania danych korzystając z technik informatycznych, opracowywania i analizy wyników, prezentowania wiedzy w określonej specjalności ogrodniczej, a także zarządzania i sterowania jakością produkcji oraz kierowania zespołami ludzkimi. Na poziomie specjalistycznym potrafi wykorzystać techniki badawcze i analityczne. Samodzielnie podejmuje decyzje w zakresie prowadzenia działalności ogrodniczej na poziomie zawodowym. Jest w stanie przeprowadzić analizę ekonomiczną podejmowanych działań związanych z produkcją ogrodniczą. Identyfikuje i wszechstronnie analizuje problemy i zagrożenia związane z podejmowaną działalnością ogrodniczą. Absolwent studiów II stopnia jest przygotowany do prowadzenia badań naukowych w zakresie bardzo szeroko pojętego ogrodnictwa.

Specjalność: PRODUKCJA OGRODNICZA

Absolwent specjalności produkcja ogrodnicza dysponuje poszerzoną wiedzą z zakresu nauk biologicznych i chemicznych, znajomością metod analizy ekonomicznej oraz organizacji i zarządzania. Ponadto dysponuje wiedzą technologiczną i techniczną z zakresu produkcji ogrodniczej: warzywnictwa oraz roślin przyprawowych i leczniczych, sadownictwa i roślin ozdobnych. Ma szeroką wiedzę na temat chemicznych i niechemicznych metod ochrony roślin i zasad ich stosowania oraz dodatkowo zna zaawansowane metody, techniki i technologie stosowane w produkcji roślin ogrodniczych, pozwalające kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka. Posiada umiejętność przetwarzania danych przy wykorzystaniu techniki komputerowej a także zna języki obce w stopniu umożliwiającym korzystanie z literatury dotyczącej ogrodnictwa. Opanowuje metody prowadzenia doświadczeń oraz analiz chemicznych, jest w stanie przygotować publikację z zakresu prowadzonych badań.

Czego będziesz się uczyć?

Dla specjalności produkcja ogrodnicza, obok wychowania fizycznego, języka obcego i przedmiotu humanistycznego, są realizowane następujące przedmioty:

I rok

Statystyka i doświadczalnictwo, towaroznawstwo, aranżacje roślinne, kształtowanie krajobrazu z elementami projektowania i utrzymania terenów zieleni, agrofitocenologia, seminarium

II rok

Ochrona przyrody, podstawy ogrodnictwa zrównoważonego ,biologia molekularna, przedmiot fakultatywny z zakresu produkcji ogrodniczej, seminarium, biologiczne metody ochrony roślin, systemy produkcji w ogrodnictwie, seminarium

Aktualny program studiów znajdziesz tutaj.

Ile punktów ECTS uzyskasz?

W trakcie pełnego kursu trwającego 3 semestry absolwent uzyskuje 90 punktów ECTS

Gdzie będziesz mógł pracować po studiach?

Absolwenci kierunku przygotowani są do podjęcia pracy w:

  • specjalistycznych gospodarstwach ogrodniczych;
  • przetwórstwie owocowo-warzywnym;
  • administracji, usługach i doradztwie ogrodniczym;
  • instytucjach związanych z kształtowaniem i konserwacją terenów zieleni;
  • instytutach badawczych, ośrodkach badawczo-rozwojowych oraz szkolnictwie;
  • mogą realizować trzeci poziom kształcenia w formie studiów doktoranckich.